in

Naon bédana antara egocentrism sareng narcissism: Ngartos, ngadiagnosa sareng ngatur gangguan psikologis ieu

Naon bedana egosentris sareng narsis? Upami anjeun kantos bingung dua istilah ieu atanapi mendakan diri anjeun juggling kapribadian anu sesah, tong hariwang, anjeun henteu nyalira. Ieu waktuna pikeun demystify paripolah ieu sarta ngarti nuances antara timer centeredness na narcissism. Janten, naha anjeun siap teuleum kana dunya psikologi manusa anu pikaresepeun?

Au sommaire:

  • Egocentrism nyaéta kacenderungan pikeun museurkeun diri.
  • Narcissism nyaeta cinta patologis diri.
  • Hiji egocentric ukur paduli ngeunaan gambar-Na, pamadegan jeung pamadegan batur, mindeng ka detriment maranéhanana.
  • Hiji egoist ngan paduli ngeunaan dirina jeung kabutuhan-Na, bari kapribadian narcissistic utamana kudu admired atawa dikawasa pikeun ngabuktikeun kaagungan-Na.
  • Jalma kalawan karusuhan kapribadian narcissistic gaduh tempoan exaggerated ngeunaan patut maranéhanana (megalomania) jeung masalah sareng kapercayaan diri.
  • Kabéh narcissists anu timer dipuseurkeun, tapi teu sakabeh jalma timer dipuseurkeun narsisists.

Ngartos Egocentrism sareng Narcissism: Definisi sareng Bedana

Ngartos Egocentrism sareng Narcissism: Definisi sareng Bedana

Di masarakat urang, istilah "self-centered" jeung "narcissistic" remen dipake, sakapeung bulak balik, pikeun ngajelaskeun paripolah timer dipuseurkeun. Nanging, penting pikeun ngabédakeun dua konsép ieu supados langkung ngartos sikep sareng gangguan psikologis anu aya hubunganana. Egosentrisme nyaéta ciri kapribadian dimana individu ningali sareng napsirkeun dunya utamina tina sudut pandangna sorangan, sering ngarugikeun batur. Di sisi anu sanésna, narsis mangrupa cinta kaleuleuwihan sarta patologis diri, nu bisa manifest salaku karusuhan kapribadian narcissistic (NPD).

Narcissism, nyokot ngaranna tina mitos Narcissus, ngawengku sauntuyan paripolah dimana individu téh asih jeung gambar diri maranéhanana. Ieu sering nyababkeun kabutuhan rayuan sareng manipulasi pikeun kéngingkeun kagum sareng validasi. Sabalikna, najan egocentrism ogé bisa ngalibetkeun preoccupation kaleuleuwihan jeung gambar sorangan, teu merta ngawengku facets séjén narsisisme, kayaning manipulasi atawa eksploitasi batur.

Kadé dicatet yén sakabéh narcissists dianggap timer dipuseurkeun, tapi sabalikna teu bener. Hiji jalma bisa jadi timer dipuseurkeun tanpa némbongkeun Tret manipulatif jeung ciri reueus-néangan narcissism. Bédana ieu penting pisan pikeun ngarti kana nuansa antara dua sipat kapribadian ieu sareng pikeun ngabéréskeun paripolah anu aya hubunganana.

Implikasi psikologis jeung behavioral

Implikasi tina narsis jeung egocentrism anu lega tur nyata mangaruhan interaksi sosial. THE narcissistic, mindeng dianggap menawan di glance kahiji, bisa gancang nembongkeun sisi darker. Anjeunna ngagunakeun émosi batur pikeun kauntungan, ngamanipulasi kaayaan pikeun mastikeun yén hasilna nguntungkeun pikeun anjeunna. Conto kaasup strategi rayuan awal dituturkeun ku paripolah beuki difokuskeun kana kabutuhan jeung kahayang sorangan.

Sabalikna, nuegosentris bisa nembongkeun paripolah anu katingalina teu dewasa atanapi budak leutik. Interaksi hiji jeung dunya utamana disaring ngaliwatan pangabutuh jeung kahayang sorangan, mindeng tanpa niat jahat pikeun ngamanipulasi batur. Sanajan kitu, ieu bisa ditempo salaku merhatikeun atawa dipegatkeun tina kaperluan batur, sakumaha egocentric ngabogaan kasusah ningali saluareun sudut pandang sorangan.

Dampak tina sipat ieu tiasa ditingali dina hubungan pribadi sareng profésional. Bari narcissist nu bisa ngabalukarkeun karuksakan signifikan ngaliwatan paripolah manipulatif sarta kurangna empati, egomaniac nu bisa saukur muncul egois atawa inattentive. Ngartos bédana ieu ngabantosan napigasi sareng ngatur hubungan sareng jalma anu ngagaduhan sipat ieu.

Diagnosis jeung manajemen gangguan narcissistic

Diagnosis jeung manajemen gangguan narcissistic

Diagnosis karusuhan kapribadian narcissistic rumit sarta kudu dilakukeun ku profésional Podomoro mumpuni. Numutkeun kriteria diagnostik, hiji jalma kudu némbongkeun sahenteuna lima gejala husus, kayaning perasaan grandiosity, kabutuhan konstan reueus, sarta kurangna empati, mun didiagnosis kalawan karusuhan ieu.

Ngatur narcissism mindeng ngalibatkeun terapi, nu bisa ngawengku téhnik sangakan pikeun mantuan sedeng kabutuhan gratification sarta ngamekarkeun pamahaman hadé batur. Ieu hususna penting sabab perlakuan boga tujuan teu ukur pikeun ngaronjatkeun karaharjaan individu, tapi ogé pikeun ngurangan dampak negatif tina paripolah maranéhanana dina jalma di sabudeureun éta.

Dina kacindekan, sanajan egocentrism na narcissism babagi sababaraha kamiripan, aranjeunna béda dina sababaraha cara, utamana dina watesan implikasi psikologi maranéhanana sarta manajemén. Ngenalkeun sareng ngartos béda-béda ieu penting pisan pikeun ngabéréskeun paripolah anu aya hubunganana sareng nyayogikeun dukungan anu nyukupan pikeun anu kapangaruhan.


Naon bedana egosentris sareng narsis?

Self-centeredness sareng narcissism mangrupikeun dua konsép anu béda. Egocentrism nujul kana worldview timer dipuseurkeun, bari narcissism ngalibatkeun cinta kaleuleuwihan ka diri sorangan, nu bisa manifest salaku karusuhan kapribadian narcissistic (NPD).

Naon paripolah anu aya hubunganana sareng egosentrisme sareng narsisisme?

Egocentrism ngalibatkeun preoccupation kaleuleuwihan jeung gambar sorangan, bari narcissism ngawengku sauntuyan paripolah dimana individu cinta gambar diri maranéhanana, mindeng ngakibatkeun kabutuhan rayuan jeung manipulasi pikeun meunangkeun reueus tur validasi.

Dupi sadayana narcissists timer dipuseurkeun?

Sumuhun, sadaya narcissists dianggap timer dipuseurkeun, tapi sabalikna teu bener. Hiji jalma bisa jadi timer dipuseurkeun tanpa némbongkeun Tret manipulatif jeung ciri reueus-néangan narcissism.

Naon implikasi psikologis sareng paripolah egosentrisme sareng narsisisme?

Implikasi narsisisme sareng egosentrisme lega sareng mangaruhan kumaha individu berinteraksi sareng lingkunganana sareng anu sanés. Ngarti kana nuansa ieu penting pisan pikeun leres-leres ngabéréskeun paripolah anu aya hubunganana sareng ciri-ciri kapribadian ieu.

[Jumlah: 0 hartosna: 0]

Ditulis ku Victoria C.

Viktoria gaduh pangalaman nyerat propésional anu éksténsif kalebet tulisan téknis sareng laporan, tulisan inpormasi, tulisan persuasif, kontras sareng perbandingan, aplikasi hibah, sareng iklan. Anjeunna ogé resep nyerat kreatif, nyerat eusi dina Pantun, Kecantikan, Teknologi & Gaya hirup.

Ninggalkeun comment hiji

Alamat email anjeun moal diterbitkeun. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Naon anu anjeun pikirkeun?

387 nunjuk
Upvote Downvote